Феномен сну

Чи можна вітати із п'ятницею словами "Джума мубарак"? Чи вираз «Джума мубарак» є нововведенням? Джума мубарак що означає

Сьогодні сонце світить яскравіше, ніж зазвичай

Сьогодні люди виглядають добрішими.

"Джума мубарак!" скажемо звично,

Відзначивши п'ятницю серед інших будніх днів.

"Джума мубарак!" – слова привітання зі святом, із благословенною п'ятницею звучать із самого ранку. У цей день навіть повітря наповнюється особливим теплом і добротою, адже в п'ятницю Всевишній Аллах посилає безліч благ! П'ятниця починається із заходом сонця у четвер і триває до заходу сонця у п'ятницю. Тобто священними є не лише п'ятничний день, а й ніч на п'ятницю. У цьому часі є проміжок, коли дуа людей приймаються і, якщо наші дуа співпадуть із цим часом, то іншааллах, вони будуть прийняті Всевишнім. Але Аллах приховав від нас конкретний момент, мудрість цього полягає в тому, щоб мусульмани проводили в богослужінні весь п'ятничний день, оскільки в цьому є величезне благо.

Цього дня бажано робити більше добрих діянь, роздавати садака, радувати родичів, особливо батьків, відвідувати хворих та відвідувати могили близьких, готувати для себе та гостей смачну їжу. Також у цей день бажано якнайбільше благословляти Пророка Мухаммада (мир йому і благословення). У хадісі говориться: « Найціннішим днем ​​тижня є п'ятниця, цього дня багаторазово благословляйте мене, бо ваші благословення доходять до мене ».

Почати п'ятничний ранок бажано з ритуального купання, потім вбратися в гарний чистий одяг, умаститися пахощами. Не варто також забувати і про обов'язковий п'ятничний намаз, який наказує всім чоловікам, які досягли повноліття. Є дуже бажаним вийти на п'ятничний намаз у мечеть пішки якомога раніше.

«У п'ятничний день перед брамою кожної мечеті встає ангел і починає в порядку черги записувати в книгу діянь імена тих, хто прийшов цього дня в мечеть. Таким чином, ті, хто прийшов у мечеть в ранні години, отримують нагороду, що дорівнює жертві верблюда. Прийшли пізніше – нагороду, рівну жертві курки, ще пізніше – нагороду, якби вони подали як милостиню яйце. А після того, як імам підніметься на мінбар, ангели перестають записувати імена тих, хто зайшов, і закривають свої книги, вирушаючи слухати хутбу».

Перебуваючи в будинку Аллаха, потрібно зосередити свої думки лише на богослужінні, залишивши всі турботи та розмови про мирську за воротами мечеті. Є дуже небажаним просуватися вперед, розштовхуючи людей. Під час хутки не можна розмовляти, і навіть одне сказане слово є неприпустимим. Пам'ятайте! Розмова під час хутби позбавляє відплати за п'ятничний намаз! Пророк Мухаммад (мир йому та благословення) сказав: « Якщо під час п'ятничної проповіді ти скажеш сусідові «Замовкни», ти й сам вважаєшся таким, що заговорив! »(Бухарі, Муслім, Абу Дауд, Тірмізі).

У дотриманні всіх цих правил є величезна користь для мусульман: Всевишній Аллах неодмінно потішить свого раба, який у п'ятничний день, дотримуючись усіх адаби, здійснить колективний намаз, не завдавши ближньому незручності ні словом, ні дією.

« Тому, хто, здійснивши повне обмивання (гусль) і з'явившись у мечеть на п'ятничну проповідь, займе місце неподалік мінбара і вислухає проповідь, не промовивши ні слова, будуть прощені всі його гріхи, здійснені ним з минулої п'ятниці. »(Муслім, Тірмізі ат-Тадж тому 1: 288).

Наслідуючи цей хадис, кожен може отримати величезну кількість благ і захистити себе від різних бід. І для нас величезна радість у тому, що цей день настає щотижня.

Цей чудовий день – П'ятниця! Хай прийме Всевишній Аллах усі наші добрі діяння і простить нам усі наші гріхи, а баракат благословенної п'ятниці наповнить наші серця. Амін!

Вітаю! Шановна Жаміло, для початку слід зазначити, те, що не суперечить нормам шаріату і стикається із загальними принципами ісламу не є нововведенням.

Ваше питання можна витлумачити всебічно:

П'ятниця - особливий деньізі всіх днів тижня для мусульман.Тому пророк в одному з хадісів зазначив, що п'ятниця є святом:

«Воістину, це – святковий день для мусульман, призначений Богом. Нехай той хто, побажає прийти на П'ятничну молитву, здійснить обмивання(і йому слід також)приділяти особливу увагу використанню місуакуі нехай умаститися пахощами, якщо він (може) знайти (їх) ».

Вітати і говорити один одному хороші побажання у святкові дні це звичай закладений сподвижниками. У книзі Фатхуль Барі вчений з табіїнів (покоління мусульман, які були учнями та послідовниками сподвижників пророка Мухаммада) Жабір ібн Нуфайр сказав таке: «Коли сподвижники зустрічалися в день свята вони говорили один одному: «Нехай Аллах прийме наші наміри!».

Отже, якщо вважати п'ятницю святковим днем, то вітати з настанням п'ятниці і говорити побажання – добра справа, а не новознавство (бід'я). Вітальні словосполучення можуть змінюватись в залежності від традицій місцевого населення. Тому немає нічого поганого у застосуванні виразу «Джума мубарак», який повсюдно поширився серед мусульманського населення.

«Джума мубарак» та «Нехай п'ятниця буде благотворною» - все це добрі побажання братам і сестрам щодо релігії. У нашій релігії приділяється особлива увага добрим побажанням однієї людини іншій. Про це є кілька хадісів та аятів. Зокрема, в сурі Хашр йдеться таке:

«А ті, що прийшли після них, кажуть: «Господь наш! Пробач нас і наших братів, які повірили раніше за нас! Не насаджуй у наших серцях ненависті та заздрощів до тих, хто повірив. Господь наш! Воістину, Ти – жалісливий, милосердний» .

Також в одному хадисі передано Сахіх Муслімом говориться таке: «Звернення мусульманина до Аллаха з благанням за свого брата в таємниці, збувається. У голови його – ангел, приставлений до нього. Щоразу, коли він молиться за добро для свого брата, ангел, приставлений до нього, вимовляє: "Амін! І тобі того ж!"…» .

Те, що пророк називає благородною молитвою, включає всі молитви та побажання, а виділяти з них якісь побажання, називаючи нововведенням, суперечить словам Пророка. Вираз «Нехай п'ятниця настане з благодаттю!» «Нехай Аллах прийме вашу п'ятничну молитву» - все це вважається молитвою, благання від Аллаха, за іншу людину .

Також пророк Мухаммед (нехай благословить його Аллах і вітає) у кількох хадисах закликав поширювати серед людей «вітання». Він (нехай благословить його Аллах і вітає) в одному зі своїх хадисів: «Поширюйте вітання, пригощайте один одного і будьте братами для одного, як наказав вам Всевишній Аллах».

Для мусульман щотижня настає знаменний день. Це п'ятниця, яка приносить радість до будинку кожного праведного мусульманина. Від Абу Хурайри (нехай буде задоволений ним Аллах) передається, що Посланник Аллаха ﷺ сказав:

خَيْرُ يَوْمٍ طَلَعَتْ فِيهِ الشَّمْسُ يَوْمُ الجُمُعَةِ، فِيهِ خُلِقَ آدَمُ، وَفِيهِ أُدْخِلَ الجَنَّةَ، وَفِيهِ أُخْرِجَ مِنْهَا، وَلَا تَقُومُ السَّاعَةُ إِلَّا فِي يَوْمِ الجُمُعَةِ

« Найкращий день, коли сходить сонце, – це п'ятниця. Цього дня Аллах створив Адама. У цей день він увійшов до Раю, в цей день був вигнаний з нього, і остання година не проб'є ні в який інший день, крім п'ятниці. » ( Ахмад, Тірмізі).

Задається питання: « Чи є П'ятниця святом для мусульман? »

Всевишній Аллах і Пророк Мухаммад виділили П'ятницю серед решти днів, зобов'язавши мусульман здійснювати в цей день п'ятничний намаз. Вчені також наводять хадиси, в яких повідомляється, що Посланник Аллаха ﷺ говорив про п'ятницю як святковий день.

Від Ібн Аббаса (нехай буде задоволений ними обома Аллах) передається, що Посланник Аллаха ﷺ сказав:

إِنَّ هَذَا يَوْمُ عِيدٍ، جَعَلَهُ اللَّهُ لِلْمُسْلِمِينَ، فَمَنْ جَاءَ إِلَى الْجُمُعَةِ فَلْيَغْتَسِلْ، وَإِنْ كَانَ طِيبٌ فَلْيَمَسَّ مِنْهُ، وَعَلَيْكُمْ بِالسِّوَاكِ

« Воістину цей день є святковим днем ​​(ід), який Аллах дарував мусульманам. Ті з вас, хто йде на п'ятничний намаз, робіть повне обмивання (купання); якщо є пахощі, то наносите їх і не забувайте про сиваку ». (Ібн Маджа)

Проте тут напрошується ще одне питання: « Чи можна вітати з п'ятницею, і чи вітав пророкﷺ своїх сподвижників словами "Джума Мубарак!"?»

Так, насправді, ні Пророк Мухаммад ﷺ, ні сподвижники (нехай буде задоволений ними Аллах) саме так один одного не вітали!

Але питання полягає в тому, чи є ні забороненим все те, що не є сунною?

Серед вчених відоме таке правило: « Недосконалість пророкомﷺ будь-якої дії не є аргументом на заборону цієї дії!»(«Аль-Бід'а аль-Ізафія» Сайф Аль-«Асрі).

Тому недоцільно забороняти будь-які слова чи діяння, яких не робив Пророк ﷺ та його сподвижники (нехай буде задоволений ними всіма Аллах), стверджуючи, що це нововведення.

Будь-яке діяння чи фраза, які заборонені релігією – дозволено мусульманам. Отже, дозволено привітати із п'ятницею словами: « Джума Мубарак!», оскільки ніде не сказано про заборону слів « Джума Мубарак».

Що ж означає ці слова?

Слова « Джума Мубарак" не припускають буквального значення " Я вітаю тебе із П'ятницею!». Сенс цих слів - « Нехай буде благословенною П'ятниця ».

Виходить, що фраза « Джума Мубарак»- це, швидше, Дуа (мольба), а не привітання.

Що ж каже Пророк Мухаммадﷺ щодо дуа брата мусульманина?

Від Абу-д-Дарди (нехай буде задоволений ним Аллах) передається, що він чув, як Посланник Аллаха ﷺ сказав:

مَا مِنْ عَبْدٍ مُسْلمٍ يَدْعُو لأخِيهِ بِظَهْرِ الغَيْبِ إِلاَّ قَالَ المَلَكُ: وَلَكَ بِمِثْلٍ

« Коли будь-який раб Аллаха, який сповідує Іслам, звертається до Аллаха з благанням за свого відсутнього брата по вірі, ангел, який знаходиться поруч з ним, завжди каже: "І тобі нехай буде те саме! "». (Муслім 2732; Абу Дауд 1534)

А слова « Джума Мубарак» до того ж є благанням у п'ятницю.

Від Абдуллаха Ібн Аббаса (хай буде задоволений ними обома Аллах) передається, що Посланник Аллаха ﷺ сказав Алі ібн Абу Талібу (нехай буде задоволений ним Аллах):

« У ніч на п'ятницю є час, коли Дуа приймається »(Тірмізі, Аль-Хакім). У версії Аль-Хакіма додано слова пророка: « …і в п'ятничному дні є час, коли Аллах дарує рабові все, що він попросить, якщо не попросить заборонене ».

Висновок:

Від Пророка ﷺ і сподвижників (нехай буде задоволений ними всіма Аллах) слова «Джума Мубарак» не передані, проте це не означає, що це заборонено.

Сподвижники (нехай буде задоволений ними Аллах), промовляючи імена один одного, не говорили « Хай буде Аллах задоволений тобою», а ми це говоримо. Це не заборонено. Так само і фраза « Джума Мубарак», як нововведення, теж не заборонено.

« Джума Мубарак» - це нагадування про п'ятницю . Людина, вимовляючи, відправляючи чи публікуючи ці слова у соцмережах, ділиться радістю настання п'ятниці, і це дуже добре.

Хабібула Абдулкарімов