резерви організму

Молитва від паралічу на церковно слов'янською. Ранкові та вечірні молитви церковнослов'янською мовою

"Молячись само не лішше дієслів, якоже язичниці: мнят' бо, яко у люди багато говорять своем почутого будут': не подібний убо їм: звістка бо Отець Ваш ', ихже вимагаєте, перш прохання вашого" Мф. 6: 7-8

МОЛИТВИ ранкового МОЛИТВИ ВЕЧІРНІ
ЧИТАТИ СЛУХАТИ ЧИТАТИ СЛУХАТИ

Молитовне правило - щоденні ранкові та вечірні молитви, Які здійснюють християни.

Правило буває загальним - обов'язковим для всіх або індивідуальним, підбираються для віруючого духівником з урахуванням його духовного стану, сил і зайнятості.

Правило складається з ранкових і вечірніх молитов, які відбуваються щодня. Цей життєвий ритм необхідний, оскільки в іншому випадку душа легко випадає з молитовного життя, як би прокидаючись лише від випадку до випадку. У молитві ж, як і у всякому великому і важкій справі, одного «натхнення», «настрою» і імпровізації недостатньо.

Читання молитов зв'язує людини з їх творцями: псалмоспівці і подвижниками. Це допомагає знайти духовний настрій, споріднений їх серцевого горіння. У тому, щоб молиться чужими словами, приклад нам - Сам Господь Ісус Христос. Його молитовні вигуки під час хресних страждань - рядки з псалмів (Пс. 21: 2; 30: 6).

Існує три основних молитовних правила:

1) повне молитовне правило, яке друкується в «Православному молитовнику»;

2) короткий молитовне правило; вранці: «Царю Небесний», Трисвяте, «Отче наш», «Богородице Діво», «Від сну повставши», «Помилуй мя Боже», «Символ віри», «Боже, очисти», «До тебе я кличу, Владико», « святий Ангеле »,« Пресвята Владичице», Закликання святих, молитва за живих і померлих; ввечері: «Царю Небесний», Трисвяте, «Отче наш», «Помилуй нас, Господи», «Боже вічний», «Благого Царя», «Ангеле Христовий», від «Взбранной Воєводі» до «Достойно єсть»;

3) короткий молитовне правило преподобного Серафима Саровського: три рази «Отче наш», три рази «Богородице Діво» і один раз «Символ віри» - для тих виняткових днів і обставин, коли людина знаходиться в крайньому втомі або дуже обмежений у часі.

Зовсім опускати молитовне правило небажано. Навіть якщо молитовне правило читається без належної уваги, слова молитов, проникаючи в душу, роблять свій очищаючу дію.

Основні молитви слід знати напам'ять (при регулярному читанні вони поступово запам'ятовуються людиною навіть з дуже поганою пам'яттю), щоб вони глибше проникли в серце і щоб їх можна було повторювати в будь-яких обставинах. Бажано вивчити текст перекладу молитов з церковнослов'янської мови на російську, щоб розуміти значення кожного слова і жодне слово не вимовляти безглуздо або без точного осмислення. Дуже важливо, щоб приступає до молитвословом вигнав з серця образи, роздратування, гіркота. Без зусиль, спрямованих на служіння людям, на боротьбу з гріхом, на встановлення контролю над тілом і душевною сферою, молитва не може стати внутрішнім стрижнем життя.

В умовах сучасного побуту, з огляду на завантаженість і прискорені темпи, мирянам нелегко відводити для молитви певний час. Ворогом молитви ранкової є поспіх, а молитви вечірньої - втома.
Ранкові молитви найкраще читати до початку будь-якої справи (і до сніданку). В крайньому випадку, їх вимовляють по дорозі з дому. Пізно ввечері часто буває важко зосередитися через втому, тому можна рекомендувати читати вечірнє молитовне правило в вільні хвилини до вечері або ще раніше.

Під час молитви рекомендується усамітнитися, запалити лампаду або свічку і встати перед іконою. Залежно від характеру внутрішньосімейних взаємин можна рекомендувати читання молитовного правила разом, всією сім'єю, або кожному члену сім'ї окремо. спільна молитва рекомендується перед споживанням їжі, в урочисті дні, перед святковою трапезою і в інших подібних випадках. Сімейна молитва - це різновид церковної, суспільної (сім'я - свого роду «домашня Церква») і тому не замінює молитву індивідуальну, а лише доповнює її.

Перед початком молитви слід осяяти себе хресним знаменням і зробити кілька поклонів, поясних або земних, і постаратися налаштуватися на внутрішню бесіду з Богом. Труднощі молитви - нерідко ознака її справжньої дієвості.

Молитва за інших людей - невід'ємна частина молитви. Предстояння Богу не віддаляє людину від ближніх, але пов'язує його з ними ще більш тісними узами. Не слід обмежуватися тільки молитвою за близьких і дорогих нам людей. Молитва за тих, хто заподіяв нам прикрість, вносить в душу мир, впливає на цих людей і робить нашу молитву жертовною.

Добре закінчити молитвословие подякою Богу за дароване спілкування і знищенням про свою неуважність. Приступаючи до справ, треба перш за подумати про те, що належить говорити, робити, бачити протягом дня і випросити у Бога благословення і сил для проходження Його волі. В гущавині трудового дня треба творити коротку молитву (Ісусового молитва), яка допоможе і в повсякденних справах знаходити Господа.